Een actieve leefstijl is goed voor je gezondheid. Het verkleint de kans op fysieke en ook mentale klachten. Desondanks kan het zijn dat men te maken krijgt met pijn en bewegingsbeperkingen die niet vanzelf overgaan. Dit kan het gevolg zijn van ongelukken, (oude)blessures of een onbekende reden. In deze gevallen kunnen storingen in de gewrichtsfunctie mogelijk een rol spelen. De manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van deze problematiek.
Ieder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn eigen houding en zijn eigen manier van bewegen en heeft zodoende zijn individuele bewegingspatroon. Bij de eerste kennismaking begint de manueel therapeut met een inventarisatie van de klachten en de gezondheidstoestand. Eventueel andere onderzoeken, zoals röntgenfoto’s , scans e.d. worden hierin meegenomen. Vervolgens zullen er een aantal bewegingstests uitgevoerd worden om de voorkeursbewegingen vast te stellen. Hierbij kunt u o.a. denken aan hoe u spit, de handen vouwt, een bal gooit etc. Een belangrijk uitgangspunt is dat de patiënt centraal staat.
Hoe ontstaat een functiestoornis die zich uit in 1 of meerdere klacht(en)?
Therapie:
Op basis van de onderzoeksgegevens wordt duidelijk hoe de manueel therapeut de gewrichten moet bewegen. Bij de behandeling wordt een groot aantal gewrichten op een rustige en pijnloze manier, maar heel gericht bewogen. Het is dus niet “alleen” gericht op de lokale klacht. Vaak is behandeling van een uitgebreide bewegingsketen (bijvoorbeeld de hele wervelkolom en bekkengewrichten) noodzakelijk om ontstane compensaties op te heffen. Door de gewrichten nauwkeurig te bewegen krijgt het bindweefsel van de gewrichtskapsels en banden weer de juiste spanning, zal het lichaam meer in balans zijn en zullen de geïrriteerde, pijnlijke weefsels herstellen. Tijdens de behandeling is er geen sprake van het “kraken”.
Voor wie is manuele therapie geschikt?
Iedereen die klachten heeft van het bewegingsapparaat, hetgeen zich kan uiten in pijn en/of beweginsbeperking, kan voor manuele therapie in aanmerking komen.
Voorbeelden van klachten die goed reageren op de behandeling:
Indien u niet zeker bent of deze behandelmethode voor uw klachten geschikt is, vraag dan vooraf informatie bij de behandelaar en/of raadpleeg uw huisarts of specialist.